torstai 12. maaliskuuta 2015

Bryssel - Brussels- Bruxelles

Terveisiä Belgiasta - osa 2

Minulla ei ollut etukäteen Brysselistä kaupunkina juuri minkäänlaista mielikuvaa. Ennen matkaa googlettelin kerran ja heti ensimmäiset osumat liittyivät Brysselin mellakoihin. Nice. Olin siis varautunut pahimpaan. Ja säiden puolesta pelkkään vesisateeseen. Vaan Brysselissäpä odottikin auringonpaiste ja se ainut mielenosoituskin vaikutti varsin rauhalliselta. Varuiksi kiersimme sen kuitenkin kaukaa.

Ensivaikutelma Brysselistä tiivistyy hyvin muotoon "ei mikään varsinainen turistikaupunki". Kaupungin sokkeloisuus ja vaikeaselkoisuus tekivät siitä ehkä hieman vaikeasti lähestyttävän. Sisäinen navigaattorini toimii yleensä aina hyvin ja hahmotan uuden kaupungin nopeasti, mutta Brysselissä olin välillä suunnista aivan sekaisin, saati että olisin edes osannut lukea karttaa oikein. Ensimmäisenä päivänä meinasikin jo epätoivo iskeä, kun yritimme suunnistaa hotellilta shoppailukaduille ja päädyimme lähinnä vain kiertämään ympyrää. No, loppu hyvin, kaikki hyvin: parissa päivässä opimme lukemaan karttaa ja suunnistamaan tiettyjen maamerkkien mukaan. 

Josko kaupunki tuntui aluksi hankalalta, niin ihmiset sitä vastoin olivat kautta linjan hyvin ystävällisiä ja englannilla pärjäsi ihan vallan mainiosti. Pikemminkin vaikeuksia tuotti oma ruosteinen kielitaito... Kaiken kaikkiaan Brysselistä jäi varsin positiivinen mielikuva ja voisin kyllä lähteä sinne uudestaankin, vaikka joulumarkkinoiden aikaan. (Grand-Placen joulutorin tunnelma on varmasti enemmän kuin kohdillaan.) Tosin omaan reissukokemukseeni vaikutti suuresti se, että  reissukaverini ystävä (joka on asunut Brysselissä viimeiset viisi kuukautta) toimi "paikallisoppaanamme" ja hän oli suunnitellut meille onnistuneen ohjelman aina ruokapaikkojen valinnasta lähtien. Me saimme siis suurimman osan ajasta vain nauttia olostamme ilman lomamatkoille tyypillistä stressiä siitä, että missähän sitä tänään söisi jne. Tiedä sitten millainen reissusta olisi muodostunut, jos olisimme tumpuloineet siellä keskenämme...
 
Reissussa tuli luonnollisesti räpsittyä kuvia melkoinen määrä ja pari edellistä iltaa onkin kulunut iloisesti yrittäen saada niihin edes jotain tolkkua. Kuvien karsiminen ei kuulu vahvuuksiini, joten nyt on luvassa todellinen kuvakimara...

The Grand-Place, Manneken Pis & The Royal Palace:


Grand-Placea reunustavat rakennukset olivat kyllä upeita, eikä sen turhaan sanota olevan yksi maailman kauneimmista toriaukioista. Manneken Pis oli juurikin niin pieni ja hassu nähtävyys kuin osasin odottaakin, mutta pakkohan se oli käydä katsastamassa. Kuninkaallinen palatsi oli jyhkeä ilmestys ja sen edustan muotopuutarha oli varsin komea sekin.


 Brysselin monet kasvot:


Bryssel on mielenkiintoinen sekoitus keskiaikaista ja modernimpaa kaupunkiarkkitehtuuria, ja kaikkea siltä väliltä. Kaupungin yleisilme on hyvin harmaa ja monet vanhat rakennukset olivatkin päivänvalossa varsin likaisia. Historialliset rakennukset taisivatkin olla parhaimmillaan iltavalaistuksessaan.

Bryssel iltavalaistuksessa:
 To be continued... Seuraavana vuorossa keskiaikainen Gent.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti