torstai 28. heinäkuuta 2016

Vihreä Vallisaari

Helsingin edustalla sijaitseva Vallisaari ja siihen yhdistyvä Kuninkaansaari avautuivat yleisölle tänä keväänä ja ne ovatkin olleet todellisen yleisöryntäyksen kohteena. Minä vietin viime sunnuntain Vallisaarta tutkien ja päällimmäinen mielikuva saaresta on sen huikaiseva vihreys. Paikoitellen olisi voinut kuvitella olevansa vaikka Skotlannin ylämaan nummilla. Mutta ei: Suomessa, Helsingissä, 20 minuutin lauttamatkan päässä kauppatorilta.

Vallisaari on ollut aikaisemmin puolustusvoimien käytössä, mutta merivoimien vuokrasopimuksen päätyttyä vuonna 2012, ryhdyttiin saarelle suunnittelemaan uutta käyttöä. Ja muutama kuukausi sitten Vallisaari ja Kuninkaansaari siis avautuivat yleisölle virkistys- ja luontomatkailua varten. Saaren historia, esim. Helsingin asevarikon varastona, on kuitenkin vielä käsinkosketeltavaa ja retkeilijöitä kehotetaankin turvallisuussyistä liikkumaan vain opastetuilla reiteillä.

"Vallisaari on luonnonmukaisessa tilassa vuosikausia versonut villi saari. Sen kesyttämätön luonto tarjoaa vierailijoilleen rosoisen kauniin ja elähdyttävän luontoelämyksen."Näkymä Vallisaaresta KustaanmiekkaanAleksanterinpatteri, Vallisaaren sydän

"Rakennus on nyt tyhjillään ja odottaa peruskunnostusta. Sisätiloja ei toistaiseksi pääse ihastelemaan ilman eri sopimista, mutta pihamaalla saattaa aistia historian kaikuja ja katolta aukeaa kävijälle saaren komeimmat maisemat, niin keskustan rannoille kuin etelän avomerellekin." Aleksanterinpatterille johtava lehmuskujaVallisaaren ja Kuninkaansaaren yhdistävältä aalltomurtajamaiselta kannakselta on upeat näkymät avomerelleVehreässä Vallisaaressa on rikas luonto

"Keväällä lehdot kukkivat valkoisina ja vihreinä valkovuokoista, lehtotähtimöistä sekä kieloista ja ilma on vuolaana satakielten ja kultarintojen vireää viserrystä. Loppukesällä ihastuttavat ketokukat kuten ketoneilikat ja noidanlukot kukoistavat saaren länsiosan linnoitusniityillä ja kalliokedoilla."


Toivottavasti viihdyitte mukana kierroksella!

Vinkkinä mahdollisille Vallisaareen lähtijöille: hattu päähän, hyvät kengät jalkaan ja yhtä hyvät eväät reppuun - vesipulloa unohtamatta! Ja sit eikun menoks!

(Lainaukset vallisaari.fi )

6 kommenttia:

 1. Varmasti hieno historiaa huokuva retkikohde.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä juuri! Mielenkiinnolla jään seuraamaan, mihin tuo tuosta "kehittyy". Nythän se on puhtaasti retkeilykohde, eikä esim. alueen rakennukset ole vielä missään käytössä.

   Poista
 2. Onpas todellakin kaunista ja vehreää! Hyvä retkikohde :) Ja tuo meri <3

  VastaaPoista
 3. Hieno paikka!
  Todellakin tulee mieleen Skotlannin maisemat!
  Upeita kuvia!
  Mukavaa illan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari ja eikö; ihan kuin ulkomailla olisi! Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista