lauantai 10. helmikuuta 2018

Kukkia ja kuulumisia

Huh, takana ensimmäinen viikko kukkabisneksen real lifessa! Ja sitä edelsi myös varsin sidontapainotteinen kuukausi koulun penkillä. Tammikuun aikana tuli kerrattua ja syvennettyä kaikki syksyn aikana saadut opit ja sitä myöten omaan tekemiseen on tullut lisää varmuutta. Siitä huolimatta jo heti ensimmäinen harjoittelupäivä kukkakaupassa osoitti, että on täysin eri asia sitoa kimppuja koulussa ja kimppuja suorassa asiakaspalvelutilanteessa. Jälkimmäinen vaatii huomattavasti enemmän rohkeutta ja itseluottamusta - oikeastaan näin alkuun jopa enemmän juuri niitä kuin sitä varsinaista sidontataitoa -  ja sitä ei koulussa tekemällä opi. Tätä taustaa vasten olen enemmän kuin tyytyväinen siihen, että sain jo heti näin ensimmäisellä viikolla jäätä murrettua ja sidoin ensimmäiset kimppuni asiakkaan odottaessa. Ei mitään muotovalioita, eikä varsinkaan parasta osaamistani, mutta kuitenkin!


Olen ollut asiakaspalvelutehtävissä ennenkin  (tosin viimeksi joskus melkein 20 vuotta sitten) ja tehnyt viimeiset 17 vuotta töitä ihmisten kanssa, joten oletin osaavani suhtautua varsin lungisti asiakaspalvelutilanteisiin.  Mutta en ole koskaan samalla tavalla asiakaspalvelutilanteessa myynyt omaa taitoani ja osaamistani ja se tuo tähän alaan ihan oman lisänsä. Miettikääpä, miten moni muu käsityöläinen, taiteilijasta puhumattakaan, valmistaa tuotteensa asiakkaan odottaessa!

Tämän viikon mantra on siis enemmän tai vähemmän ollut Erinin 'Älä tule hyvä tyttö' -biisistä tuttu laini "jo-oo, just noin, a-ha, sä osaat!".  Oikeastaan se kuvaa vähän myös koko kulunutta tammikuuta, josta päällimmäisenä fiiliksenä jäi hyvä mieli sidonnanopettajan palautteesta ja tsemppauksesta. Tammikuussa aloin ehkä myös löytää hieman omaa floristista kädenjälkeäni. Kärsin varsinkin koulumaailmassa herkästi kiltin tytön syndroomasta ja yritän aina tehdä asiat oikein ja ohjeiden mukaan. Sidonnanopetuksessa mennään vahvasti säännöt ja tekniikka edellä ja opintojen alussa kiinnitetään paljon huomiota siihen, että esimerkiksi kimpun profiili ja hahmomuoto ovat juuri sitä mitä pitää. Omalla kohdallani tarkka ohjeiden noudattaminen ehkä jossain määrin kavensi omaa visuaalista ilmaisuani, mutta tammikuussa - kiitos opettajan rohkaisevan palautteen - uskaltauduin jo vähän irrottelemaan ja oma kädenjälkeni näkyi heti vahvemmin lopputuloksissa. Joten mitä kukkasidontaan(kin) tulee, yritän olla vähemmän hyvä tyttö. Paljon muuta ei elämään ole sitten mahtunutkaan. Paitsi vähän tulevaan puutarhakesään orientoitumista. Ensimmäiset suunnitelmat on tehty ja ensimmäiset siemenet ostettu, mutta ne saavat nyt hautua vielä nämä intensiiviset ensimmäiset harjoitteluviikot.  Niin, ja kuten kuvista näkyy, välillä on pitänyt vähän selkiyttää omia ajatuksia kaappia järjestelemällä! 

Olisi kiva kuulla, miten teillä muille on lähtenyt vuosi käyntiin?

16 kommenttia:

 1. Ihanat kimput! Kaunista teet, luota vain itseesi. Tulen juuri junassa Imatralta floristimestarin opista. Jee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu <3 Mahtavaa, että olet päässyt noin hyvään oppiin, varmasti antoisa päivä!

   Poista
 2. Hyvin sinä pärjäät <3 Ihana huomata, kuinka oma näkemyksnei sinusta pitää paikkansa. Olen iana pitänyt sinua kilttinä ja taitavana ja kuuliaisena, kun itse olen tällainen hölö ja yritän tehdä ohjeiden mukaan, muta kuitenkin aina hieman haron vastaan ja teen miten itse tykkäisin ;) Ihana kun kummalakin on oma tyyli ja niitä tavoitteita. Nauti nyt kaikesta ja erinomainen huomio tuo tekohetki asiakkaan odottaessa!

  Rentouttavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Hehee, kyllä mäkin aina haron vastaan, vaikka kuinka kiltti ja kuuliainen olenkin. :) Ja varsinkin ammatillisesti olen aina ollut hyvin varma itsestäni ja olen pitänyt omasta linjastani kiinni, joten ennen pitkää toivottavasti myös tällä uudella alalla.

   Poista
 3. Olipas kiva löytää blogisi :) Voi, kuinka upeita kuvia! Aika ja tekeminen varmasti helpottavat noita asiakaspalvelu-tilanteita <3 Ensin varmasti on jännää ja ehkäpä pelottavaakin! Mukavaa viikonlopun jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva, kun löysit ja kiitos!!! Täytyy tulla vastavierailulle. :)Ja olet varmasti ihan oikeassa siinä, että ajan ja kokemuksen myötä asiakaspalvelutilanteista karisee turha jännitys pois.

   Poista
 4. Ihana tuo sun motivaatio-biisi! =D
  Mutta oikeassa olet, muistan elävästi ensimmäiset päivät kukkakaupassa harjoittelussa...juoksin takahuoneeseen karkuun kun asiakas saapui ovesta sisään!!!
  Se oli kamalaa! Tosin olin 19-vuotias arka tyttönen silloin muutenkin.
  Pelot ja arkuus on karistettu hartioilta jo parikymmentä vuotta sitten ja kimput sujuvat leikiten asiakkaan odottaessa.
  Mutta totuus ja sama minkä sinä olet jo huomannut, on se että koulussa oppii kyllä tekniikan ja tyylin, tavan toimia, mutta työ kukkakaupan tiskin takana on jotain ihan erilaista, eikä sitä opi kuin tekemällä.

  Voin sanoa että kaksi vuotta koulussa ja toiset kaksi vuotta kukkakaupassa töissä, niin sitten OSASI tehdä sen kimpunkin. =)
  Mutta yhteen asiaan en osaa suhtautua vielä tänä päivänäkään....asiakkaaseen joka luulee minua harjoittelijaksi joka ei osaa mitään ja on pikkutyttö vain omistajaan verrattuna!! Siihen törmäsin (ja tietenkin hyväksyin alussa) alkuun ja edelleen...
  Nykyinen pomoni on onneksi pitänyt hyvin puoliani. =) Hän kun on ollut puolet vähemmän aikaa alalla kuin minä.

  Mutta inspiroivaa aikaa sinulle harjoitteluun!
  Kuvasi ovat taas syötävän suloisia!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Kiva kuulla jonkun toisenkin kokemuksia. :) Saas nähdä kauanko mulla kestää ennen kuin saan varmuutta ja rutiinia hommaan. The sooner, the better. Mutta onpas kyllä tympeää tuo asiakkaiden käytös. Olen kuullut tarinoita, että ilmeisesti aika usein yritys henkilöityy vahvasti yrittäjään ja osa asiakkaista haluaisi palvelua vain yrittäjältä itseltään. Mutta onneksi pomosi pitää puoliasi!

   Työniloa sullekin Susanna! <3

   Poista
 5. Ihania kukkia <3 Hyvää työharjoittelun jatkoa! :)

  VastaaPoista
 6. Tykkään kukkavalinnoistasi, todella kauniita kimppuja.
  Vuosi on alkanut ihan tavallisesti, perusmeiningillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit, kukkien valinta taitaakin olla mulle se helpoin osa! :) Ja mitä vuoden kulumiseen tulee, niin onneksi se perusmeininki on kuitenkin usein just se hyvä meninki. <3

   Poista
 7. Kauniita kimppuja olet tehnyt. Mulle kelpaisi mikä vain! Voin vain arvata miten jännittävä tilanne on sitoessa ensimmäisiä kimppuja asiakkaan odottaessa. Mulla ainakin olisi pieniä paineita onnistumisesta, joten ymmärrän kyllä sun jännityksen. Anna palaa vaan ja päästä luovuus valloilleen; veikkaisin, että niin syntyy paras lopputulos.

  Kivaa ja antoisaa harjoittelujaksoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! <3 Kyllä se kieltämättä aika paineistettu tilanne on, ei käy kiistäminen. Ja oot varmasti ihan oikeassa, että parhaaseen tulokseen pääsee olotilan ollessa rennon luova. Mukavaa viikonjatkoa sullekin!

   Poista
 8. Mielenkiintoisia kuulumisia ja voi, uskon, että susta tulee ihan todella hyvä joku päivä. Enhän sua tunne, mutta tuollaisen ihanan esteettisen silmän omaavana voisin niin kuvitella :D Kuulostaa silti ihan unelmalta tuollainen homma. Täällä on vuosi lähtenyt käyntiin ihan vaan töitä tehden. Toki sekin on mukavaa, vaikka ei yhtään niin luovaa kun noi sun hommat ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Ruut! <3 Ihanaa vuoden jatkoa sinullekin!

   Poista